Ingyenes e-mail szolgáltatás saját doménnel?

Egy hónappal ezelőtt, ez nem volt kérdés. Egyértelműen a Google Apps-et kellett választani, 10GB tárhellyel, 10 fiókig teljesen ingyenesen. 2012. december 6. óta azonban megváltozott a helyzet, nincs többé ingyenes Apps. Felmerül tehát a kérdés, hogy mit érdemes akkor annak választania, aki most akar felhő alapú levelezésre váltani, de havi díjat nem szeretne fizetni érte? Ha a Google nem ad, akkor nézzünk át a konkurenciához, a Microsoftnak ugyanis van erre megoldása. Az Office365 minden változata fizetős szolgáltatás, de van egy megoldás, amit kevesen ismernek. Az Outlook.com/Hotmail alá ugyanis be lehet vinni a saját domain nevünket, ráadásul nem is 10, hanem 500 e-mail fiókig ingyenes, sőt a tárhely “virtually” korlátlan, vagyis elvileg csak akkor korlátozzák, ha úgy érzik, hogy spammelünk. Mindehhez jön még a 7GB Skydrive webes tárhely és az Office Web Apps, aminek segítségével böngészőben lehet megnézni és akár szerkeszteni is a word, excel, stb. fájlokat. (Pont mint a Google Docs-ban). Mindehhez jön még a szerintem szenzációs Outlook.com felület, és a remény, hogy ide bekerül a Skype is nem sokára, egyértelművé teszi a választást! Akinek idegen az angol nyelv, annak most szólok, hogy az Outlook.com alapból magyarul jön be.

 Kezdjük el…

Ha már megvan a domain név, akkor el kell látogatni a domains.live.com címre, és egy Live ID-val való bejelentkezés után megadni azt:

 Ezek után 4 dolgot kell beállítani a domain nevünk DNS-ében. Egyrészt igazolnunk kell a tulajdonjogot, amit úgy tehetünk meg, hogy felveszünk egy, a Microsoft által megadott igazoló kódot TXT bejegyzésként. Ez egy megszokott dolog, mindenhol ezt kell csinálni. (Ha Ön nem tudja hogy kell ezt csinálni, akkor inkább forduljon a domain regisztrátorához, vagy akár a Cloudfarm-hoz, segíteni fogunk.) Ha ezzel megvagyunk, akkor át kell irányatni az MX bejegyzést egy hotmail-es szerverre:

Ezek után még egy SPAM elleni beállítást kell elvégezni, valamint a Messenger programhoz tartozó rekordot kell hozzáadni a DNS-hez és készen is vagyunk. Az e-mail címeket ezután egy online felületen egyesével tudjuk felvinni (nincs lehetőség CSV-s feltöltésre).

Nyitott tagság

Ha egy klubot üzemeltetünk, és saját e-mail címet akarunk adni a tagoknak, akkor lehetőség van az oldalunkra kitenni egy nyitott tagsági formot, ami azt jelenti, hogy aki oda rákattint, az tud magának készíteni saját e-mail címet a mi domain nevünkkel. Ez a banner kb. így néz ki:

Ennek még meglehetősen Hotmail íze van, de biztos változni fog, ahogy áttérnek folyamatosan az Outlook.com-ra és a csempés dizájnra (+ mivel HTML kódot adnak, át is írhatjuk). Összeségében praktikus funkciónak tartom.

Naptár

A naptár ugyan az maradt mint a Hotmail-ben (egyenlőre). Megosztható másokkal, akár szerkesztésre is, böngészhető az Outlook kliensben, vagy mobiltelefonok naptár programjában, sőt weboldalakba is integrálható.

Névjegyzék

A trendeknek megfelelően a kapcsolataink beimportálhatók Facebook, Google, Twitter fiókokból, de akár fájlból is feltölthetőek. Így mindenki egy helyre kerül, sőt duplikációk sem lesznek, mivel azokat a rendszer felismeri, és egy személy alá rendezi.

Összefoglalás

Az Outlook.com által biztosított ingyenes levelezés elég jó alternatívája a már megszűnt ingyenes Google Appsnek, minden funkció szépen, akadásmentesen működik, használata intuitív és egyszerű. Bízom benne, hogy nem sokára bekerül a Skype is, és akkor egy baromi jó kis csomag lesz. Azért annak, aki céges szinten akarná használni, mégis inkább az Office365-öt javasolnám, mivel az sokan jobban testreszabható. Írta: Téglás András